4 In Huvudrätter

Pumpernickel med Mormors Äggröra


Det här receptet är löjligt enkelt och kommer från min mormor. Uppe i norra finland äter vi en hel del karelska rispiroger och min mormor kokade ofta ägg och blandade med smör och serverade röran som tillbehör. Eftersom jag tycker att ägg och smör är väldigt gott när det mosas samman, vad kan gå fel liksom, så har jag anammat det här hemma och när passar det bättre med äggröror än till påsk?

Hur enkelt som helst, barn brukar älska det, och vuxna med, eftersom det bryter av så mkt mot starkare smaker som sill och lax vilka ofta finns på matbordet kring påsk. Jag serverar dem som en del av en påskbuffé alternativt snittar vid gästernas ankomst.

Det enda du behöver tänka på är att ägget ska vara hårdkokt och kallat innan du börjar mosa med smöret, annars smälter smöret och börjar rinna och du får ingen krämig massa att lägga på brödet. Ett tips är också att lägga brödet på morgonsmörgåsen, perfekt till en blåbärssmoothie och vips har du fått i dig alla näringsämnen du behöver för en bra sammansatt frukost!

Jaja, hur gör man då?

RECEPT – PUMPERNICKEL med MORMORS ÄGGRÖRA
6-8 stk

2 hårdkokta ägg
2msk smör, exempelvis bregott
en nypa salt

3-4 skivor pumpernickel
Eventuellt lite bladpersilja som dekoration

HOW TO?

1. Skala dina hårdkokta ägg och mosa med en gaffel.

2. Blanda äggen med smöret till en jämn massa, smaka av med en eller två nypor salt. Det går även bra att välja extrasaltat smör så behöver du inte salta efteråt.

3. Stansa ut rundlar ur pumpernickelbrödet, använd en pepparkaksform eller ovansidan av ett glas. Lägg på små klickar av äggröran och dekorera med lite färsk, nyklippt bladpersilja.

Ja, då var vi klara då!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Katarina
  4 april, 2012 at 12:31

  Äggröra är en favorit just på karelska piroger 🙂 Jag brukar ha äggröra på varma smörgåsar också! Kram

 • Reply
  Älvan
  4 april, 2012 at 16:46

  Karelska piroger är så gott! Vi köper dem alltid om de går att hitta, men det är inte alltid så lätt här i Sverige.

  Vi kör ägg och smör till, såklart, men även tomatskivor.

 • Reply
  Kicki
  4 april, 2012 at 21:36

  Inte bara att vi båda haft en liknande sjukdomshistoria ,vi har även Finska blodet gemensamt ha ha…och det är jag så stolt över 🙂
  Kram

 • Reply
  Adela
  5 april, 2012 at 06:09

  Men så gott! Blir sugen, kan tro att detta är festligt nog till kanske ett glas bubbel som en liten välkomstgrej;) Jag blir glad varje gång jag kikar in här=)

  Kramar
  Adela

 • Kommentera