28 In Söta Bakverk

Franska Sega Maränger med Jordgubbssmak – French Meringues with Strawberries

Franska Maränger Made By Mary Jordgubb
Franska maränger är så grymt vackra att sätta fram på fikabordet. Kompletterar andra kakor och tårtor perfekt och det fina är att barn brukar gilla dem…..mycket! Och de är ju riktigt söta, och lite roliga att hålla i handen, så…..det kanske inte var så svårt att lista ut!

Egentligen går det väl bra att ta vilken färg och smak som helst, det är bara att låta ditt tycke och smak, samt fantasi, styra!

Kom bara ihåg att vara noga med att ingen vattenånga kommer ner i bunken samt vara försiktig när du värmer på spisen så att vattenbadet inte kokar för mkt…då kommer slutresultatet bli en grynig maräng eller förstöras helt om du har otur.

Har du barn och vill baka tillsammans med dem?
Vispa marängen på egen hand och låt dem blanda ner färgen och klicka ut marängsmeten på plåten. Det är ett kladdigt och roligt upptåg som barn brukar tycka om!

HÄR hittar du även recept på samma maräng med med chokladsmak!

RECEPT – FRANSKA SEGA MARÄNGER med JORDGUBBSSMAK
10-12 stk

4 äggvitor
2,5 dl socker
Röd karamellfärg och Jordgubbsessens
(hur mkt färg och jordgubbsessens som krävs beror på vilken typ du använder, hur stark färgen är samt hur stark essensen är. Jag använde 1 krm färg och 2 krm essens)

HOW TO?

1. Värm ugnen till 150 grader eller 130 grader om du använder dig av varmluftsugn. Jag föredrar verkligen varmluft när det gäller de här marängerna så har du varmluftugn, använd den. Då kan du dessutom stoppa in 2 plåtar i ugnen på en och samma gång.

2. Du ska vispa äggvitan över ett vattenbad, så se till att den bunke du ska använda fungerar bra över en kastrull med vatten. Ta fram en kastrull och fyll med lite vatten och kontrollera att bunken inte nuddar vattenytan när den placeras över kastrullen.

3. Mät upp sockret i en skål och häll ner äggvitorna i en bunke. Placera bunken med äggvitorna över vattenbadet(vattnet ska bara sjuda, inte koka) och vispa äggvitorna till ett fastare skum. Vispa ner lite socker i taget under konstanst vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den når 60-65 grader, du behöver använda dig av en digital termometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa marängen tills den kallnat. Du känner att marängen kallnat helt när bunken känns rumstempererad/sval.

5. När marängen svalnat blanda du karamellfärgen (eller den färg du väljer att använda) med essensen. Blanda därefter ner den smälta chokladen i marängen, men blanda inte så noga utan rör bara runt några varv med en slickepott.

6. Klicka ut marängen på 2 plåtar och grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, de är godast när de fortfarande är sega i mitten.

Lycka till!

You Might Also Like

28 Comments

  • Reply
    Älvan
    20 april, 2012 at 09:37

    Franska maränger med choklad är en stor favorit även hos lite äldre barn… Men vet inte om jag skulle våga göra sådana hemma pga kattincidenten med mina senaste macarons fniss

  • Reply
    Katarina
    20 april, 2012 at 10:12

    Wow, vilken härlig färg du har på dina maränger!

  • Reply
    Erica
    20 april, 2012 at 10:44

    Åh, va vackra de är! 🙂

  • Reply
    Mrs Lollipop
    20 april, 2012 at 11:06

    ååh jag döör vad gott!!!

  • Reply
    LisasVilja
    20 april, 2012 at 11:23

    Gud så snygga dom blev!!! =)

  • Reply
    Marias Hörna - Njut av Livet ♥
    20 april, 2012 at 12:16

    Åååå så mycket gott du alltid visar. Ja jag blir riktigt sugen..:)
    Önskar dig också en härlig helg kram från Maria ♥

  • Reply
    frida
    20 april, 2012 at 12:31

    Vilka konstverk!!!! Hälsar du på i mitt kök när det är dags för barnkalas 😉 Du får trevligt sällskap på köpet =)

  • Reply
    Erica Gilbertson
    20 april, 2012 at 13:12

    herregud! tänkt om man var som du!

  • Reply
    Elli
    20 april, 2012 at 15:58

    Hej Maria! Om man vill smocka i riktiga jordgubbar i marängen istället för essens och färg, vad tror du om det?
    Kram

  • Reply
    Emelie- Modell och kläddesigner med tre egna företag
    20 april, 2012 at 17:19

    Idag shoppade jag träningskläder! 😀
    Tycker du precis som jag att det är roligare att träna med fina träningskläder?

    Svara här: http://eraey.se/2012/april/new-in-my-closet-traningsklader.html#comment

  • Reply
    Amy's piece of cake
    20 april, 2012 at 17:27

    Så goda de ser ut att vara!

  • Reply
    Johanna
    20 april, 2012 at 18:23

    Gud va fina! 😀 Ser riktigt goda ut! Kika gärna in på min blogg! Jag skriver om träning, utseende, kost, om hur det är att vara ung och kronisk sjuk, och om lite allt möjligt i livet! 🙂 Kram Johanna

  • Reply
    Sofia
    20 april, 2012 at 19:07

    men du, hur goda ser inte dom där läckerbitarna ut då!? YAMMI 🙂

    Önskar dig en toppen fredag!
    Kram kram vännen/Sofia

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    20 april, 2012 at 19:30

    Ja, verkligen grymt vackra! Gillar att färgen är ganska stark och inte helt utblandad… 🙂
    Chokladfudgetårtan blev SÅ god!!! 🙂
    Ha en skön helg!
    kramar i mängd
    Malin

  • Reply
    kaffehörnan
    20 april, 2012 at 22:30

    vad gottigt
    Ha en fin kväll

  • Reply
    jennifer
    20 april, 2012 at 22:31

    Åh så vackra de är, super och så gott med seg maräng, det vattnas i munnen :-). Kanske ska testa med barnen :-). Ha en toppenbra helg! Kram Jennifer

  • Reply
    dianasdrommar
    21 april, 2012 at 06:59

    Vad vackra dom är, vill bara sätta tänderna i dom …gjorde en lakritskladdkaka häromdagen inte fy skam det heller 😉 kram Diana

  • Reply
    Jenny
    21 april, 2012 at 10:35

    Men så vackra! De skulle man kunna ha bara som prydnad, men jag antar att de inte skulle få ligga ifred särskilt länge. Funderar på att testa chokladvarianten … när jag äter socker igen.

    Kram,
    Jenny

  • Reply
    Kristin P
    21 april, 2012 at 12:14

    Men nu har du inspirerat mig! Choklad maränger i ugnen och choklad mousse i kylen!
    Ska jag bjuda på ikväll till goda vänner!! Hoppas bara marängerna blir sådär sega inuti!
    Kramar!

  • Reply
    Zarah-Lou
    21 april, 2012 at 14:43

    GAH!! Ser helt galet goda ut! xO

    Din blogg är ju inte bara underbar.. den är rent av FARLIG!

    dog mumsdöden

  • Reply
    Maria
    21 april, 2012 at 21:47

    Mums! De ser riktigt läckra ut! Jag blir så inspirerad utav alla recept och fina bilder du lägger upp. Är urdålig med kameran själv 🙂

    Tack för din fina kommentar inne hos mig!

    Kram till dig

  • Reply
    Pralin från matmedmera
    22 april, 2012 at 08:25

    Oj vad gott och fina bilder.

  • Reply
    kiwiberries
    22 april, 2012 at 08:33

    gott gott!

  • Reply
    mariaemb.
    22 april, 2012 at 11:00

    Låter kanon! Zucchinipasta it is! Hör bara av dig när du vet om du kommer förbi. Kul att träffa dig igen!

    Ha en skön söndag!
    Kram fina du

  • Reply
    Jenny
    22 april, 2012 at 11:39

    Hemmagjorda maränger! Bland det bästa egengjorda tillbehören till glass:)

  • Reply
    AnnaMalin
    22 april, 2012 at 11:41

    Fantastiska bilder och maränger!! Har bakat dina småsega och knäckiga chokladkolakakor idag, ska serveras för släkten i eftermiddag 🙂

    Kram till dig!

  • Reply
    En chic mammas bekännelser
    22 april, 2012 at 11:52

    gud så läckert 😀 allt bra?

  • Reply
    Mary
    22 april, 2012 at 21:16

    Elli; Hmm…bra fråga! Tror det är bra att koka ner jordgubbarna eller hallonen (el vad man nu använder) till en tjockare "kompott" om du förstår vad jag menar. Ananrs finns det nog risk föra tt det rinner ut för mycket och så att säga inte gifter sig med marängen. Har aldrig provat själv, men funderat på det ett tag..kanske dags nu då..efter din fråga! 😉 🙂
    Kram

  • Leave a Reply