62 In Söta Bakverk

Choklad- & Vaniljmacarons

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Så..macaronsbakningen är här igen!
Jajjemensan…

Men vet ni, det är inte så svårt. Bara man tar det ett steg i taget, läser igenom receptet innan man börjar och inte bakar när det är dåligt väder!

”Ursäkta, nu måste hon väl ändå skrivit fel” tänker ni nu. Men icke! Faktum är att de gånger jag bakat macarons när det varit ”tryck” eller fuktigt väder, alltså exempelvis innan det blir dåligt väder, åskar eller börjar regna så blir det alltid knas. De spricker, bubblar, blir allmänt sneda och får inte lika fin fot.
Tro på det eller strunta i det, men macarons är känsliga små godingar och luftfuktigheten påverkar tyvärr hur de mognar och beter sig när man ska baka dem!

Lyckade Macarons har en fin blank yta och höga fötter. Fötter? Ja fötter. Det där bubbliga och ”krusiga” som möter smörkrämen är macaronens fot och är man riktigt macaronsnördig är foten mycket mycket viktigt! 😉

Ni som följt mig ett tag vet att jag har en egen kategori för macarons där jag även gjort en ”Ultimate Macaron Tutorial” för er som verkligen inte får till det.
Du kan även felsöka dina macarons med denna guide för att kanske få ett hum om varför dina macarons inte blir som du önskar. Varför de spricker, inte har några fötter, blir flammiga, ojämna och bara bråkar rent allmänt.

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Här kommer ett mer kortfattat recept, utan alla förmaningar samt ”om och men”, på macarons som jag bakade i helgen! 🙂

RECEPT – CHOKLAD- & VANILJMACARONS

Macarons:
75 gram chokladflorsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Chokladsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
0,5 msk kakao
0,5 äggula

Vaniljsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
1 rågad msk florsocker
Vanilessens
0,5 äggula

Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)

HOW TO?

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag som sagt chokladflorsocker och jag färgade därför inte mina macarons denna gång.

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast ”massa”. Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning.

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 150 grader.

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt…

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en ”partner”.

Det blir lite smörkräm över när man delar upp smörkrämen 50-50 i två smaker men det blir bättre ratio mellan äggula och de andra ingredienserna när man väljer en halv äggula..och att dela upp äggulan på 3 delar kändes lite väl..jobbigt. ;). Så därför får ni helt enkelt leva med det! 

Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Lycka till! 🙂

You Might Also Like

62 Comments

  • Reply
    helena
    18 april, 2012 at 08:04

    åh vad fina

  • Reply
    sandra
    18 april, 2012 at 08:20

    Åh herregud vad du är duktig på det!

    Och vad roligt att du lagt ner tid på att göra en felsökningsguide för andra sm vill testa. Men det var faktiskt lite för pilligt för att jag ska göra om det fler gånger 🙂

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    18 april, 2012 at 08:46

    Underbart!!!
    Jag har din chokladfudgetårta med mig till jobbet idag(du vet ju att jag gör som du säger 😉 Barnen tittade förvånat på mig igår, och frågade -bakar du igen!?!
    ja, ja… det finns ju vass i strandkanten.
    Kram Malin

  • Reply
    Anonym
    18 april, 2012 at 09:37

    Helt perfekta! Jag blir ruggigt baksugen av dina bilder…

  • Reply
    dianasdrommar
    18 april, 2012 at 09:57

    Duktig du är och vilka underbara bilder 🙂
    Tänkte att jag ska ge mig på lakritsmacarons och lakritskladdkaka nu när jag har kommit över lakritspulver.kramar Diana

  • Reply
    LisasVilja
    18 april, 2012 at 09:59

    Ooo vilka små läckerbitar det där va! Och vilken fin tunika du ser ut att ha!

  • Reply
    LisasVilja
    18 april, 2012 at 10:01

    Oooo vilka läckerbitar det där va! Och vilken fin tunika du ser ut att ha! Önskar dig en fin dag, kram

  • Reply
    Älvan
    18 april, 2012 at 11:07

    Men du, när du fryser dem, fryser du dem med eller utan fyllning då? För smörkräm blir ju lätt lite grynig efter ett tag i frysen (märker man om man fryser sina biskvier…).

  • Reply
    JW Photography ♥
    18 april, 2012 at 11:19

    mmmm ser gott ut! ska prova nån dag! 🙂

    svar: hehe tack 😀 ja absolut!

  • Reply
    Tess - Istla.se
    18 april, 2012 at 12:09

    Visst har jag ny bild fast bilden är gammal.
    Den nedersta outfiten är min favorit också. Har beställt allt utom väskan. Har så många väskor så den får jag fundera lite mer på. Även om jag anser att man aldrig kan få för många väskor. De ska få plats här hemma också =)

    Jag skulle gärna vilja äta macarons men de innehåller mandel och det gillar inte jag. Kan man göra dem på något annat sätt än att ha mandelmjöl i?

  • Reply
    Louise
    18 april, 2012 at 12:32

    Åh vad goda de ser ut!

    Sv: tusen tack fina du!
    Det är bådeoch, förstärkte morgonljuset med hjälp av redigering. Vad roligt att du tycker om bilden, det värmer 🙂

  • Reply
    TheBride
    18 april, 2012 at 12:32

    SÅ GODA var de!!!

  • Reply
    Johanna
    18 april, 2012 at 12:59

    vilka underbara kakor!:)

    sv; tack så mycket!:)tänkte tipsa om att vi tar emot beställningar på porträtt och liknande 🙂

  • Reply
    LIVSGLITTER
    18 april, 2012 at 13:25

    Superfina som vanligt <3

  • Reply
    Älvan
    18 april, 2012 at 13:47

    SV: Tack för svar! Hm, jag har ju gjort smörkräm med hallon och citron så det kan ju vara citronsaften som spökar och fått smörkrämen att skära sig.

    Dock har jag bara gjort macarons med chokladganache (sist med anchochili i, mycket uppskattat!) så där har jag inte fått sådana problem.

  • Reply
    Lantmätarvillan
    18 april, 2012 at 13:54

    Åh de ser sjukt goda ut!!

    Angående brickborden så såg jag för något halvår sedan ett stort sådant på Rusta för 499 kr. Jag köpte det aldrig och nu är det borta. Kanske fler som fattat galoppen med priset på de andra borden 😉

  • Reply
    Lifessilverlining
    18 april, 2012 at 14:11

    Men wow! Imponerande, måste absolut testa detta, älskar makarons och bilderna! ,!! Hoppas du fick mitt mail? Kram

  • Reply
    Sessan
    18 april, 2012 at 14:22

    Visst är det 🙂

    Okok, då vet jag.

  • Reply
    lilla.u
    18 april, 2012 at 14:43

    de är helt perfekta. så fina!

  • Reply
    Sanna~
    18 april, 2012 at 15:29

    Åh, jag vill också baka macarons! 🙁 Men jag har inte vågat mig på det än så länge. Det ska ju vara så himla klurigt att få det bra!

    SV: Hihi, klart man får promota sin egen blogg! 😀 Din föll mig helt klart i smaken…. Kanske lite FÖR mycket, för nu blev jag ju hungrig också! xD

    Tack för tipsen!
    Kram, Sanna!

  • Reply
    Felicia
    18 april, 2012 at 15:33

    OH MY, ser ju megagott ut men verkar ta så lång tid osv :C

    puss

  • Reply
    LENA
    18 april, 2012 at 15:35

    Haha ja du ser, man kan ju inte kunna allt här i världen! 😉

    Tack! Hehe ja hon är bra söt, lilla prinsessan<3 🙂

  • Reply
    Amy's piece of cake
    18 april, 2012 at 15:40

    Vilken fantastiskt fin blogg du har och jag som precis ska baka macarons för allra första gången i helgen. Ska genast spana in din tutorial!

  • Reply
    M
    18 april, 2012 at 15:40

    Sv: Haha nej jag förstår heller inte vad de tycker är så fel med zumba. :))

    Tack tack :), tyvärr mycket gammalt bara så den skulle behövas lite 🙂

    Fin blogg och fina bilder 🙂

  • Reply
    kiwiberries
    18 april, 2012 at 15:45

    verkar såå gott!

    sv: ja lite fina detaljer när man är i köket gör ju allt ännu roligare!

  • Reply
    ViktoriaPettersson
    18 april, 2012 at 15:48

    Svar: Ja det får nog bli den tror jag 😀 Blev jätte sugen på att baka nu när jag såg ditt inlägg!

  • Reply
    Sara
    18 april, 2012 at 15:50

    Smaskens 🙂

  • Reply
    Amandah
    18 april, 2012 at 16:57

    Hej. Ville bara tipsa om att Jag har saker kvar på bloppisen, bla. USA Converse för 350 kr och Jeffrey Campbell för 900 kr + mkt mkt mer.

    Har även en Tävling där man kan vinna ett presentkort på 500 kr hos Cocoo.se

    + Rabattkoder och massa annat kul. ^^

    Du får gärna kika in!
    Kramar Amandah

  • Reply
    Blopparna - Emmy
    18 april, 2012 at 17:15

    Åh gud vad fina dom är! HUR KAN DU FÅ DOM SÅÅ!? När jag gav macaronsen en chans blev dom helt platta… Du är grym!

  • Reply
    Ella
    18 april, 2012 at 17:44

    Så superfina dina bli 😉

  • Reply
    pepparkakshuset
    18 april, 2012 at 18:47

    Supersnygga!

  • Reply
    Anna/Rackarungarckarungar
    18 april, 2012 at 18:59

    Men Göta Petter vilka snygga bilder! Jag sitter här helt nerdreglad och skulle behöva en haklapp. Du borde göra kokbok… eller kakbok!

  • Reply
    Johanna
    18 april, 2012 at 19:42

    Sv: Tack så mycket! 😀
    Ha en fin kväll!

  • Reply
    Lina | photo ♥
    18 april, 2012 at 20:16

    Ser gott ut! 🙂

  • Reply
    angelica
    18 april, 2012 at 20:20

    Hihi, det är nästan så jag måste köpa mig ett par riktigt stora och fina! Det passar ju liksom in i inredning också, så det är ju för en god sak! I sommar, kommer jag gärna! 🙂 Och tusen tack för din kommentar, nu hoppas vi han blir piggare… KRAM

  • Reply
    mariaemb.
    18 april, 2012 at 21:07

    MUMS!!! Men det där ser ju helt galet goda ut. Oj oj oj, jag som försöker hålla mig från sött. 😉 Du kan verkligen dina macarons och fotona är jättefina! Heja dig!

    Så synd att du inte sa det tidigare för då hade du fått några kryddplantor av mig. Nu har jag hunnit ge bort alla som blev över. Rackarns!

    Men du, stövlar du bort hit till mina trakter så är det bara att du hör av dig om du vill. Då kan du få en fikapaus eller lunch mitt i allt fotande! Sen får du gärna dela med dig om du har några guldkorn eller känner till några gömda smultronställen här på berget. 😉

    Kram fina du!

  • Reply
    Katarina
    18 april, 2012 at 21:44

    Jösses vad spännande att de inte gillar dåligt väder. Du är helt grym på detta. Jag vet inte om jag skulle ha tålamodet (jo, troligen haha)
    Fast tror inte de skulle bli lika tjusiga som dina.

    Och det här med avocado måste du testa 😉

  • Reply
    Jess
    18 april, 2012 at 21:49

    Vad fina de blev 🙂

    Sv: Ja visst är det, är man sugen på något gott och som går snabbt att göra är chokladbollar grejen. Extra gott att mixa havregrynen lite, men det känner du säkert till, bakproffs som du är 🙂

  • Reply
    Angelica
    19 april, 2012 at 03:15

    WOW!

  • Reply
    Katarina
    19 april, 2012 at 04:02

    De här är verkligen perfekta! Jag har märkt detta med fuktigheten här i Singapore, allt lyckas inte som det borde just pga värmen och fuktigheten!

  • Reply
    Malin
    19 april, 2012 at 07:01

    Tack! Har ju sån form, men visste inte att den kallades så.
    Gjorde en kanelpaj förra veckan och mums va god den var. Testat? Recept på bloggen!
    Tack, ang skorna! I love them! 🙂
    Go morron!
    / Malin
    malinedlund.blogg.se

  • Reply
    Jess
    19 april, 2012 at 08:00

    Sv; Ja, visst borde dygnet ha fler timmar så vi hann med allt kul! Men som du säger, nästa termin kanske det passar bättre med kursen.

    Dina macarons ser helt gudomliga ut! Jag måste verkligen ta tag i det där och testa, har ju skrivit ut din Macarons-guide och allt =)

    Ha en fin torsdag. Kram!

  • Reply
    Blopparna - Emmy
    19 april, 2012 at 10:23

    sv: Ja den där kemin fick jag i alla fall inte till, haha! Jag får väl ta och öva!

    Och ja visst är koralltoner så grymt snyggt på sommare!

    Hoppas du får en toppen dag!

  • Reply
    Anonym
    19 april, 2012 at 10:51

    Vad smaskigt och himla fina bilder!
    Hoppas allt är fint med dig:)
    kram!

  • Reply
    Stephie
    19 april, 2012 at 11:28

    ser helt fantastiskt ut!!!!

  • Reply
    Tessan - KREATiV text I foto I design
    19 april, 2012 at 12:04

    Men åh så underbara de såg ut. Och matchande kläder också, very nice. 🙂

  • Reply
    Jenny
    19 april, 2012 at 15:04

    De är ju så fina! Jag ska erkänna att jag aldrig smakat en macaron i hela mitt liv, men det skulle vara himla kul att baka dem. Ska kika mer på dina någon dag!

    Ha det bra,
    Jenny

  • Reply
    Stephanie
    19 april, 2012 at 17:17

    Wow!! Vilken snygg blogg du har! 😉 Denna kommer jag att titta in på! Kan nog lära mig ett och annat av dig!

  • Reply
    Simone
    19 april, 2012 at 19:45

    superfina och låter så gott

  • Reply
    Monia - mamma till Tuvalie
    19 april, 2012 at 20:43

    sv: åh tack för ditt tips 🙂

  • Reply
    Stina Eriksson
    19 april, 2012 at 20:51

    Tack för denna underbara förklaring! Har prövat många olika recept på macarons och har aldrig blivit riktigt nöjd. Denna gång gick det väldigt bra. Dock blir dom inte exakt lika "jämnrunda" som dina blir men övning ger ju färdighet eller hur? 🙂 Tack!

  • Reply
    Anna
    19 april, 2012 at 20:56

    Sv: Tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir!

    Jag har faktiskt inte vågat prova att baka macarons än, men har stora funderingar på att göra det! Dina är ju riktigt fina 🙂

  • Reply
    Anna
    19 april, 2012 at 21:06

    Så fina!

  • Reply
    Pavvis
    19 april, 2012 at 22:14

    Sv: Vilken spännande dag det verkade va, och klart att det händer dig, förvånar mig inte ett skvatt. Det är du värd vännen!

    Och vilka fantastisk macarons . Snart ska jag våga mig på dem 😉

  • Reply
    Jasmine
    20 april, 2012 at 13:20

    Så otroligt fina bakverk! Resultatet blev ju enastående. Och dina bilder är som vanligt mycket vackra.
    Jag erkänner att jag fick mig ett gott skratt när jag läste om hur de "små godingar beter sig". Tack för det.

    Svar: Bra att du också stöttar Majblomman. I år köpte jag en krans, nekade dock två andra försäljare eftersom de var kompisar till honom jag köpte av. Jag kände att det borde sättas en gräns, samtidigt fick jag lite dåligt samvete efteråt…

    Kram

  • Reply
    Marias cupcakes
    20 april, 2012 at 15:28

    Vilka fina bilder (macarons med såklart), men jag gillade verkligen bilderna.. Har du några bra tips angående fotografering (blir aldrig nöjd med mina bilder)…

    Förresten, har nog blivit fel rubrik vid recepten på de olika smörkrämerna…?

  • Reply
    maja.
    1 maj, 2012 at 21:37

    gud vad gott det ser ut.

  • Reply
    Socker, vanilj och en skvätt grädde
    25 maj, 2012 at 22:54

    De är nog de finaste kakorna. Skulle kunna bara ha dem som dekoration för de är så snygga:))
    Använder du den speciella bakplåten som finns eller vanligt bakplåtspapper?
    Jag har testat att baka sådana en gång och de blev ganska fula men, skam den som ger sig.
    Kram!

  • Reply
    Evelina
    4 augusti, 2012 at 21:49

    vart har du köpt din tröja/klänning som du har på bilderna? 🙂 den var superfin!

  • Reply
    Evelina
    4 augusti, 2012 at 21:49

    vart har du köpt din tröja/klänning som du har på bilderna? 🙂 den var superfin!

  • Reply
    Beatrice
    21 augusti, 2012 at 16:54

    Vilka fina macarons, jag vill göra såna men vågar inte dels för att det verkar vara för svårt och hållbarheten varar inte så länge. Har du något tips på hur dem håller sig fräscha längre??

  • Leave a Reply