6 In Efterrätter

Änglapaj med Rårörda Lingon – Angel Pie with Lingonberries

Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Godmorgon allihopa!
Här kommer tips på en riktig smaskig efterrätt att baka på helgen. Själva bakmomentet består egentligen av själva marängen, resten innefattar bara att röra och att vispa.

Jag älskar maräng för maräng passar så bra till frukt och bär något vi faktiskt har en hel del av här i Sverige. Blåbär, lingon, hallon, bjärnbär, smultron, jordgubbar, äpplen, päron, plommon, körsbär, rabarber och vinbär för att nämna några. Bärens naturliga sötma är ofta nog och behöver inte sötas alls när den kombineras ihop med den söta marängen. Här har jag valt ett syrligare bär som alldeles för sällan används i efterrätter, det vill säga lingon! Lingonen är inte så söta i sig själv men i den här kombinationen bryter de av perfekt mot den söta marängen!

Varför har jag pillat ner en tesked vinäger i smeten då kan man kanske undra? Jo, det är för att marängen ska bli fastare, lite mer stabil och inte sjunka ihop lika lätt efter gräddning.

Marängen kan göras i förväg och förvaras torrt, men den håller inte hur länge som helst eftersom den är seg och lite kladdig inuti (det betyder alltså att den kan möggla inuti). Men några dagar eller 4 brukar de hålla sig i alla fall!

Så hur gör man då?

RECEPT – ÄNGLAPAJ med RÅRÖRDA LINGON
8 stora portioner eller 16 mindre port

Marängen:
4 ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker

Rårörda lingon:
2 pkt frysta lingon 450 gram(givetvis går det bra med färska också om man får fatt på det såhär års),
0,5 dl strösocker

Vispgrädde:
ca 8 dl

Florsocker till ”dekoration”

HOW TO?

Rårörda lingon
:

1. Ta dina frysta lingon och häll 0,5 dl strösocker över, rör runt. Låt stå framme i rumstemperatur och gotta sig i några timmar, rör då och då (med några timmar menar jag tills lingonen tinat och sockret löst sig helt).

(du kan förbereda lingonen och sedan ställa in i kylskåp om du ska servera efterrätten på kvällen eller dagen efter)

Marängbotten:

2. Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.

3. Bred ut eller spritsa ut marängen i 8 större eller 16 mindre ”plättar”, låt dem gärna vara något tjockare/högre på mitten än kanterna. De ska vara ca 11 cm i diameter.

4. Grädda i ugn i ca 40 (stora maränger) eller 30 minuter (mindre maränger) på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i ”vanlig” ugn. Låt dem sedan stå kvar på eftervärme i ca 1 timma!

Grädde:

5. Vispa vispgrädden så att den blir fast, ställ åt sidan.

Vid servering:

6. Lägg upp din maräng på en tallrik. Lägg dina rårörda lingon ovanpå marängen och lägg en klick grädde ovanpå lingonen. Pudra florsocker över din änglapaj.

Yum yum tum… Mums!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Miriam
    14 april, 2012 at 14:07

    Ser galet gott ut!!!!

  • Reply
    Jennifer
    14 april, 2012 at 15:14

    Alltså vilka härliga bilder! Ser så gott ut och jag älskar maräng. Ha en bra dag! Kram Jennifer

  • Reply
    lisasVilja
    14 april, 2012 at 16:15

    Ser fantastiskt ut! Kram

  • Reply
    Malin - Stjärnflocka
    14 april, 2012 at 17:24

    Underbara bilder!
    Kombinationen maräng, bär och grädde är fantastisk. Har inte provat med lingon… än. 🙂
    Kram Malin

  • Reply
    Adela
    14 april, 2012 at 17:50

    Guuuud så härligt det ser ut! Vattnas i munnen…en sak till då som måste testas!;)

    Kramar!
    Adela

  • Reply
    kiwiberries
    15 april, 2012 at 08:54

    gott!

  • Leave a Reply